Hvad er ESTA?

ESTA-systemet (Electronic System Travel Authorization) screener besøgende, der er berettigede til at rejse til USA gennem Visa Waiver-programmet. Rejsende med visumfritagelse kan rejse ind i USA uden visum, men skal have en godkendt ESTA. Rejsende, der rejser ind i USA gennem Visa Waiver-programmet, anses for at udgøre en mindre sikkerheds- eller immigrationsrisiko for USA end rejsende fra andre lande.

Hvad kan jeg gøre med en ESTA?

En godkendt ESTA giver dig mulighed for at gå ombord på et fly- eller skibsselskab til USA via Visa Waiver-programmet. Alle større fly- og søtransportselskaber skal være med i Visa Waiver-programmet. United States Customs and Border Protection (CBP) råder ansøgere til at indsende deres ESTA-ansøgninger, mens de bestiller rejsen, og ansøge mere end 3 dage før deres afrejse til USA.

Hvordan fungerer ESTA?

Udenlandske statsborgere, der rejser under Visa Waiver-programmet, vil kunne rejse uden visum, men vil alligevel skulle bruge ESTA. CBP etablerede i samarbejde med Department of Homeland Security (DHS) ESTA som en måde at identificere rejsende, der udgør en trussel, før de rejser ind i USA. Så snart du har indtastet de nødvendige biografiske data, betalings- og rejseoplysninger på formularen, behandles ansøgningen af systemet for at afgøre, om du er autoriseret til at rejse til USA uden visum.

Når du ankommer til din afgangshavn, vil dit flyselskab eller søtransportselskab bekræfte over for United States Customs and Border Protection, at du har en gyldig rejsetilladelse.

Er ESTA som et amerikansk visum?

Det elektroniske system til rejsetilladelse (ESTA) er ikke et visum. Det opfylder ikke de juridiske krav til at fungere i stedet for et amerikansk visum. Besøgende, der har et gyldigt amerikansk visum, kan rejse til USA af de grunde, det blev udstedt. Rejsende med gyldigt visum er ikke tvunget til at ansøge om en ESTA. På samme måde som et gyldigt visum til USA ikke giver nogen garanti for indrejse i landet, er en godkendt ESTA heller ikke nogen garanti for indrejse i USA.

Hvor længe har ESTA været et krav?

ESTA blev gjort obligatorisk den 12. januar 2009. Alle, der ansøger om en ESTA, forventes at udfylde en elektronisk tolddeklaration, når de ankommer til USA. Rejsende under Visa Waiver-programmet behøver ikke længere at udfylde det grønne 1-94W-kort.

Godkendte ESTA-ansøgninger er gyldige i to år, eller indtil passets udløbsdato. Rejsende kan besøge USA flere gange uden at skulle ansøge om en ESTA hver gang. Når man bruger ESTA til at rejse til USA, kan man kun opholde sig i en periode på 90 dage pr. besøg. Besøg i USA bør fordeles, så told- og grænsekontrolmyndighederne ikke får mistanke om, at rejsende misbruger VWP. Der er ikke noget fast tidsrum mellem besøg i USA, når man rejser under VWP.

Garanterer en godkendt ESTA indrejse i USA?

Hvis du er godkendt til at rejse gennem ESTA, er denne godkendelse med til at fastslå, at du som person har lov til at rejse ind i USA under Visa Waiver Program (VWP). Det kvalificerer dig dog ikke automatisk til at rejse ind i landet ved indrejse. Når du ankommer til din destination i USA, vil du blive screenet af Customs and Border Protection (CBP). Når denne screening er afsluttet, vil der blive truffet en beslutning om, hvorvidt du er berettiget til at rejse ind i USA under VWP.

Hvad er gyldighedsperioden for ESTA?

Medmindre din ESTA-tilladelse tilbagekaldes af en bestemt grund, gælder den i 24 måneder, når den er godkendt. Det vil sige, medmindre dit pas udløber først, hvor din ESTA også vil udløbe. CBP-medarbejdere vil kunne se din ESTA-udløbsdato på deres systemer.

Din ESTA-godkendelse vil være gyldig til flere rejser til USA i den angivne toårsperiode. Det betyder, at du ikke behøver at ansøge om ESTA for hvert besøg i USA, hvis din tidligere tilladelse er gyldig.

Hvis din ESTA udløber, mens du er midt i et USA-besøg, vil udløbet ikke påvirke din mulighed for at forlade landet.

Kan du blive i op til 24 måneder med en ESTA?

Nej, det er det ikke. Selvom ESTA-tilladelsen gælder i 24 måneder, betyder det ikke, at man har lov til at opholde sig i USA i to år ad gangen. ESTA tillader rejser til landet for ophold på 90 dage eller mindre. Rejsende, der planlægger at tilbringe en længere uafbrudt periode i landet, skal have et besøgsvisum. Et besøgsvisum kan enten være et B1-forretningsvisum eller et B2-turistvisum. Begge disse kræver udfyldelse af en DS-160-formular og et interview på dit lokale amerikanske konsulat eller ambassade.

Rejsende skal ansøge om ESTA igen, hvis de får et nyt pas eller ændrer deres statsborgerskab, navn eller oplyste køn. Desuden kræves der også en ny ansøgning, hvis der er ændringer i de svar, som en ansøger har givet på spørgsmålene om ESTA-berettigelse.

Det anbefales på det kraftigste, at man ansøger om ESTA på det tidspunkt, hvor man booker sin rejse, i stedet for tættere på afrejsedatoen. Rejsende rådes til at rejse mindst 72 timer før ombordstigning.

Kræves der digitale kopier eller udskrifter i lufthavnen?

Det enkle svar er nej. CBP har adgang til alle dine ESTA-oplysninger via deres databaser. En fysisk kopi af din tilladelse er dog altid noget, som en fornuftig rejsende kan ønske sig. VWP kræver ikke juridisk set en fysisk kopi, men det kan være nyttigt at have en til dine optegnelser.